icoon telefoon 0113 - 330 115

icoon afspraak AFSPRAAK

Voeding konijn

De juiste voeding is voor de gezondheid van een konijn enorm belangrijk. De basis van het voer moet vooral bestaan uit ruwvoer, zoals hooi en gras. In ruwvoer zitten voornamelijk vezels en deze zijn het belangrijkse onderdeel van de voeding voor een konijn. Daarnaast moet er natuurlijk altijd water beschikbaar zijn.


Vezels

Het type vezel, de lengte en kwaliteit zijn allemaal belangrijk om het complexe maagdarmkanaal gezond te houden. Te weinig vezels kunnen leiding tot diarree of het stil komen te liggen van het maagdarmkanaal. Ook zijn vezels erg belangrijk voor de natuurlijke slijtage van het gebit. Vers hooi moet altijd onbeperkt gegeven worden om uw dier gezond te houden.


Brokjes

Ruwvoer kan aangevuld worden met een klein beetje krachtvoer, zoals brokken of pellets. Ook zouden deze een hoog gehalte ruwe vezels (ruwe celstof) moeten bevatten. Er bestaan veel verschillende soorten konijnenvoer. De gemengde mix, met allerlei kleurtjes en verschillende vorm brokjes worden afgeraden. Vaak zie je dat de konijnen alleen de lekkere dingen er uit eten en de staafjes laten liggen, terwijl deze juist het belangrijkste zijn! En juist in de lekkere dingen zitten veel suikers en kleurstoffen, wat niet zo gezond is. Geef ook niet teveel brokjes, want overgewicht is ongezond voor het konijn. Ongeveer 20 gram brokjes/pellets per kg konijn is meer dan voldoende.


Groenvoer

Het is goed om het konijn iedere dag wat groenvoer te geven. Maar let op, dit moet wel opgebouwd worden. Geef dus niet in een keer een hele wortel maar begin met een klein stukje. Als je wel ineens teveel groenvoer geeft kan dit diarree of een verstoring van het maagdarmkanaal veroorzaken. Grassen zijn ook goed voor uw konijn. Maar doe dit altijd uit uw eigen tuin en gebruik nooit gemaaid gras. Het is beter om gras zelf te knippen. Ook dit moet u vanzelf sprekend opbouwen. Bepaalde groenten zijn niet goed voor het konijn, de groentes en fruit die u wel kunt geven zijn:


Groenten:

Andijvie, bleekselderij, courgette, komkommer, geplette mais, papaya, rode biet, rapen, rucola, selderie, tauge, veldsla, venkel, witlof, wortels + loof. Groenten waar u weinig van mag geven ivm gas zijn: bloemkool, brocollie, boerenkool, koolrabie, paksoi, sla, spinazie, spruiten en van tomaten mag u alleen de rijpe rode geven, niet de groene plant.


Kruiden:

Basilicum, citroenmelisse, dille, kamille, koriander, munt, peterselie, rozemarijn, salie en tijm.


Fruit:

Aardbei, ananas, appel, banaan, bramen, druiven, framboos, kers, kiwi, mandarijn, mango, meloen, nectarine, peer, perzik, pompoen, pruim en sinasappel.


Boomtakken

(niet bespoten!):

Het liefst wilgentakken, omdat deze weinig splinteren anders: appelboom, bamboe, berken, beuken, eik, elst, hazelaar, kersenboom en perenboom.


Planten:

Bijvoet, distels (in het hooi), dovenetel, duizendblad, heide, kervel, maisblad, mosterdblaadjes, rozen, tuinkers, vergeetmenietjes, vingerplant, viooltjes, waterkers, weegbree, wilde achilea, zevenblad, zevenschoon, zonnebloem en paardenbloemblad (niet de gele bloemen!).


 

Zie ook:

konijnen en kinderen | voeding | voortplanting | sterilisatie | gebit | castratie | vaccineren | aanschaf | huisvesting | jong konijn |

Tarieven

Tarieven