Drachtige teven en zogende puppy's
Als u een nest puppy's wil fokken, of uw teef is al drachtig, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden, zowel voorafgaand aan de dekking, tijdens de dracht en de geboorte van de pups als in de eerste levensfase van de pups.
Fokken met uw hond
Afhankelijk van het ras wordt een teef voor het eerst loops wanneer ze tussen de zes en 18 maanden oud is. Het is niet verstandig met een hond te fokken, wanneer zij zelf nog in de groei is. De meest geschikte leeftijd voor het laten dekken van een teef ligt tussen de twee en zeven jaar. De verschillende rasverenigingen hebben hier ook richtlijnen of regels voor. Deze zijn bedoeld om het welzijn en de gezondheid van fokdieren te beschermen.
Daarnaast is het van belang te kijken naar het karakter en de eventuele aanwezigheid van erfelijke aandoeningen bij uw hond. Het doel van fokken is om gezonde pups voort te brengen. Per ras zijn aandoeningen bekend die erfelijk (kunnen) zijn en door goede selectie van ouderdieren zoveel mogelijk voorkomen dienen te worden. De rasverenigingen kunnen u informeren over welke aandoeningen dit zijn en welke tests aangeraden worden om te laten doen voorafgaand aan de fokkerij, zoals bijvoorbeeld röntgenfoto’s van heupen en ellebogen, of bloedtest voor genetische afwijkingen. Let hier ook op bij het selecteren van een dekreu. De aanwezigheid van een stamboom of het behalen van prijzen op shows geeft geen enkele garantie dat het dier ook vrij is van erfelijke aandoeningen. Het fokken met dieren die gecontroleerd zijn op erfelijke aandoeningen geeft een veel kleinere kans op deze problemen in het verder leven van de pups.
Een nest pups is erg leuk, maar vraagt ook veel zorg van u als eigenaar. In het begin zal de teef vrijwel alle zorg op zich nemen, maar na enkele weken vragen de pups ook veel zorg van u. Dit kost dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid tijd. Daarnaast brengt het fokken van pups ook best wat kosten met zich mee. Bijvoorbeeld voor het testen van de teef op bepaalde aandoeningen, kosten voor de dekreu, het extra voer, ontwormen, vaccineren en dierenartskosten. Denk daarom goed na voor u uw teef laat dekken.
De dekking
Gemiddeld is een teef twee keer per jaar loops. Als u een nest wil fokken, is het dus aan te raden goed voorbereid te zijn, ruim voor de loopsheid begint, zodat als de tijd daar is, alles vlot kan verlopen. Voor de dekking is het verstandig de teef de jaarlijkse vaccinatie te geven en te ontwormen. De eerste dag dat de hond bloed begint te verliezen, is dag één van de loopsheid. Op dag 10-13 van de loopsheid vindt de eisprong plaats. Bij voorkeur vindt de dekking plaats op dag 9-11 van de loopsheid. Op de dagen dat de teef loops is, zal ze een dekking ook vaak accepteren. Ze houdt de staart dan opzij en zal blijven staan als de reu haar probeert te dekken. Als het niet mogelijk is de reu en de teef enkele dagen samen te houden of meerdere dekkingen te laten doen, bijvoorbeeld omdat de reu ver weg woont, dan is het mogelijk om het ideale dektijdstip te bepalen door middel van bloedonderzoek. Het hormoon progesteron wordt gedurende de loopsheid opgevolgd, door op meerdere dagen bloed te prikken. Aan de hand van deze waarden kan worden bepaald op welke dag een dekking het meeste kans op succes zal hebben.
De dracht
De dracht bij de hond duurt gemiddeld 63 dagen. Het kan gebeuren dat de dracht iets langer of korter duurt. We beschouwen 58 tot 69 dagen meestal nog als een normale drachtlengte, afhankelijk van de grootte van de hond en de hoeveelheid pups in de baarmoeder. Vanaf drie weken na de dekking kan een echo van de buik worden gemaakt om te zien of er vruchtblaasjes in de baarmoeder aanwezig zijn, en de hond dus drachtig is. Vanaf zeven weken dracht zijn de skeletten van de pups voldoende verkalkt om zichtbaar te zijn op een röntgenfoto. Op deze foto kan ook het aantal pups worden geteld. Dit is handig om te weten, omdat we dan tijdens de bevalling weten wanneer alle pups geboren zijn en er dus geen pup meer achtergebleven is in de baarmoeder. Daarnaast is het van belang bij hele kleine nesten, als er bijvoorbeeld maar één of twee pups in de baarmoeder zitten, eerder in te grijpen als de dracht lang duurt, omdat de pups anders te groot gegroeid zijn om vlot via de normale weg geboren te worden.
Tot aan week vijf van de dracht heeft de teef geen extra voeding nodig. Het is van belang te zorgen dat de teef niet overmatig eet, omdat overgewicht kan zorgen voor een moeilijkere bevalling. Na de vijfde week is het verstandig de teef over te zetten op puppyvoeding en tot aan de bevalling iedere week ongeveer tien procent meer te gaan voeren. Als de dracht vordert is het aan te raden de totale hoeveelheid voer over drie - vier maaltijden per dag te verdelen.
Het is verstandig de teef vanaf een week of zes na de dekking een werpkist te geven. Dit is een kist waarin de bevalling kan gebeuren en waarin de pups de eerste weken na de bevalling kunnen verblijven. De kist is aan de randen voorzien van een stok of lat. Dit zorgt ervoor dat de teef niet tegen de randen van de kist kan gaan liggen. Als de teef onverhoopt op een pup zou gaan liggen, dan is er nog ruimte voor de pup tussen de moeder en de wanden van de kist, zodat deze niet verdrukt wordt. Door de teef al enkele weken aan de kist te laten wennen, zal ze deze als “haar” kist gaan zien en deze ook als veilige plaats voor de bevalling gebruiken. Zorg ook voor een warmtelamp. Deze moet zo opgehangen worden dat een deel van de kist opwarmt, maar er ook een deel is waar de teef, en eventueel de pups, kunnen gaan liggen als het te warm wordt.
De bevalling
Bij honden verloopt de bevalling vaak zonder veel problemen. Bij teven die voor het eerst een nestje krijgen, bij hele kleine nesten, bij hele grote pups en bij rassen met een korte snuit en/of een brede gedrongen lichaamsbouw komen iets vaker problemen voor. Als de bevalling voor dag 58 begint of als er nog geen tekenen zijn voor een naderende bevalling op dag 69, neem dan contact op met de dierenarts.
Enkele dagen voor het bevalling krijgen sommige teven minder eetlust. Dit is niet verontrustend. Ongeveer 24 uur voor de bevalling gaat de lichaamstemperatuur dalen. Om de lichaamstemperatuur als voorspeller van de bevalling te gebruiken kun je ongeveer een week voor de uitgerekende datum ‘s ochtends en ‘s avonds de temperatuur meten, gedurende drie dagen. Je weet dan wat de normale lichaamstemperatuur van uw hond is (deze hoort tussen de 38.0 en 39.0 graden Celcius te liggen). Volg daarna de lichaamstemperatuur dagelijks op. 24 uur voor de bevalling zal de lichaamstemperatuur 0,5 tot 1 graad dalen.
Vlak voor de bevalling gaan de melkklieren zich vullen met melk en kan er ook al wat melk uit de tepels komen. Als de bevalling echt nadert wordt de teef onrustig. Ze gaat vaak liggen en weer staan, onrustig rondlopen, hijgen. De bevalling kan lang duren. Gemiddeld zit er 45 minuten tussen de geboortes van de pups, maar dit kan uitlopen tot twee uur. Als er niet voortdurend geperst wordt, is het niet verontrustend als de volgende pup langer op zich laat wachten. Probeer de bevalling goed in de gaten te houden, maar laat de teef ook vooral haar gang gaan.
Raadpleeg een dierenarts in de volgende gevallen:
- Als er donkergroene uitvloei uit de vulva komt.
- Wanneer er meer dan twee uur verstrijkt, terwijl er nog een pup geboren moet worden.
- Als de teef een half uur perst, zonder dat er een pup geboren wordt.
- Als u delen van de vruchtblaas of pup ziet, maar de geboorte niet vordert.
Wat u zelf kunt doen:
- Als de teef zelf de vliezen van de pup niet verwijderd, scheur het vlies dan open, verwijder slijm van de neus en uit de bek van de pup en wrijf stevig over het lichaam van de pup tot deze ademt.
- Mocht de navel blijven bloeden, bindt deze dan af met een draadje.
- Leg de pup bij de moeder, zodat deze de pup kan schoonlikken. Dit is belangrijk voor de binding tussen moeder en pup.
- Als de pup zelf niet op zoek gaat naar een tepel, leg deze dan aan.
- Tel het aantal nageboorte’s. Dit moet overeenkomen met het aantal geboren pups. De teef zal proberen de nageboortes op te eten. Als er veel pups, en dus veel nageboortes zijn, haal de nageboortes dan weg. Teveel opeten hiervan kan zorgen voor maagdarmproblemen bij de teef.
Net na de geboorte
Zorg dat de pups warm liggen en dat ze allemaal kort na de geboorte melk drinken. De eerste melk die de teef geeft bevat belangrijke afweerstoffen die alleen kort na de geboorte via de darmwand van de pup kunnen worden opgenomen. Die eerste melk zorgt dus voor een deel van het afweersysteem van de pup.
De teef zal moe zijn en veel slapen, daarnaast zal ze normaal gesproken wel meteen voor de pups zorgen. Als ze niet uit de werpkist wil komen, zorg dan dat u haar iets te eten en te drinken geeft. Net na de geboorte kan de teef nog licht bloedverlies uit de vulva hebben. Dit moet snel stoppen. De eerste drie dagen na de bevalling kan de uitvloei nog roodbruin zijn, deze veranderd naar helder slijmerig op ongeveer tien dagen na de bevalling. De uitvloei mag niet troebel worden en niet erg stinken.
De pups drinken elke twee tot drie uur bij de moeder. Tussen deze voedingen door zijn ze vaak rustig. Als de pups erg onrustig zijn, kan dit een aanwijzing zijn dat de moeder onvoldoende melk geeft of dat de pups het te warm of te koud hebben. De pups poepen en plassen nog niet zelfstandig. De teef likt regelmatig de buik van de pups, waardoor ze reflexmatig gaan poepen en plassen.
Het is erg verstandig de pups dagelijks te wegen. Als de pups niet dagelijks aankomen in gewicht, of zelfs afvallen, moeten ze worden bijgevoerd met kunstmelk. Na één week is het gewicht van de pups ongeveer verdubbeld t.o.v. het geboortegewicht.
De eerste twee weken
Erg belangrijk bij jonge pups is: goede voeding, warmte en goede hygiëne. De eerste 10 tot 14 dagen kunnen de pups nog niet horen of zien. De teef zal de volledige verzorgen op zich nemen en ook urine en ontlasting oplikken. Verschoon dagelijks de werpkist. Op twee weken leeftijd moeten de pups en de moeder voor het eerst ontwormd worden. Daarna gebeurd het ontwormen op vier, zes en acht weken leeftijd.
Week drie en vier
De pups gaan wat meer rondkruipen en de teef zal het nest na verloop van tijd niet meer kunnen schoonhouden. U kunt in een deel van de werpkist kranten leggen, zodat dit gemakkelijk meerdere keren per dag te verschonen is. Het wegen van de pups kan worden afgebouwd naar enkele keren per week.
Week vier tot acht
U kunt beginnen met het bijvoeren van de pups met een puppyvoer. Het verblijf van de pups zal meerdere keren per dag grondig schoongemaakt moeten worden, omdat ze steeds meer gaan rondlopen en het verblijf regelmatig bevuilen. In deze fase begint ook de socialisatie van de pup. Ze leren nu makkelijk te wennen aan nieuwe dingen, waardoor ze er op latere leeftijd niet meer bang voor zijn. Laat ze dus kennis maken met verschillende mensen, de stofzuiger en andere normale geluiden van in en om het huis. Neem ze al een keer mee in de auto, laat ze buiten spelen en kennis maken met andere dieren.
Honden moeten verplicht gechipt worden voor de leeftijd van zeven weken. Vaak gebeurd dit bij de eerste vaccinatie, die op zes weken leeftijd gegeven wordt. Voorafgaand aan het vaccineren en chippen wordt de pup uitgebreid onderzocht door de dierenarts. De pups worden door middel van het chipnummer geregistreerd op uw naam. Als de pups naar een nieuwe eigenaar gaan, kunt u de registratie aanpassen.
Laat de pups minimaal acht weken, maar liever negen tot tien weken, bij de moeder, voor ze naar een nieuwe eigenaar gaan. Op negen weken worden de pups nogmaals gevaccineerd. De laatste puppyvaccinatie vindt plaats op twaalf weken. De meeste pups zijn dan al bij de nieuwe eigenaar. Behandelen tegen vlooien kan vanaf zes weken leeftijd, met een ontvlooiingsmiddel wat geschikt is voor jonge pups.
Sterilisatie van de teef
Als u geen nestje meer wilt fokken met uw teef, dan raden wij aan haar te laten steriliseren. Na sterilisatie is er geen kans meer op ernstige en soms levensbedreigende baarmoederontsteking en, afhankelijk van de leeftijd van sterilisatie, wordt ook de kans op melkkliertumoren kleiner.