Vaccineren

Vaccineren

In het nieuws: twijfels over vaccineren?

Vaccinaties zijn al langere tijd een punt ter discussie als het kinderen betreft. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun kinderen niet te laten vaccineren. De meest genoemde redenen hiervoor zijn de verhalen over risico’s van vaccineren. Kinderen zouden er onder andere autisme van kunnen krijgen en ernstige allergieën.

Ook eigenaren van huisdieren gaan kritisch kijken naar het vaccineren. Omdat het aantal vragen omtrent dit onderwerp toeneemt geeft Dier&Arts hier graag haar mening.

Dodelijke besmettelijke ziektes

Door de ontwikkeling van vaccinaties zijn zeer ernstige (en vaak dodelijke) ziektes onder huisdieren zoals Hondenziekte, Distemper, Virale Hepatitis en Rabiës in Nederland zeldzame ziektes geworden. Ook de besmettelijke ziekte Parvo zien we gelukkig ook niet veel meer, maar ligt nog steeds op de loer, mede door de import van puppies uit het buitenland.

In Nederland is ongeveer 60% van de honden gevaccineerd, wat niet heel hoog is. Katten worden nog minder gevaccineerd, zo’n 25%. Wanneer nog minder dieren gevaccineerd zullen worden, dan is er een reële kans dat de eerder genoemde ziektes weer terugkeren in Nederland.

In 2017 is er een uitbraak geweest van Kattenziekte. De besmette dieren worden heel snel heel ziek, gaan braken en krijgen bloederige diarree en overlijden vaak binnen enkele dagen.

Bijwerkingen van vaccinaties zijn er maar komen zeer zelden voor en zijn meestal van voorbijgaande aard. Uw dier loopt een groter gezondheidsrisico wanneer het ongevaccineerd rondloopt dan dat hij/zij gevaccineerd wordt.

Jaarlijkse gezondheidscheck

Wat Dier&Arts vooral erg belangrijk vindt, is de jaarlijkse controle van uw huisdier. Dieren communiceren op een bepaald niveau met mensen, maar ze vertellen ons b.v. niet dat ze kiespijn hebben, want eten is een instinct en zullen ze niet snel laten. Beter kiespijn zonder honger dan kiespijn EN honger.

Huisdieren kunnen ons ook niet vertellen dat ze niet sneller moe raken van de ouderdom, maar van een hartgebrek. Of dat de verminderde eetlust niet komt door kieskeurigheid, maar dat ze misselijk zijn van een verminderde nierfunctie.

Kortom een algeheel lichamelijk onderzoek minimaal één keer per jaar is zeker geen overbodige luxe. En als uw huisdier gezond blijkt te zijn, kunnen we hem/haar meteen beschermen tegen ernstige besmettelijke ziektes.;

Vaccineren op maat

Dier&Arts houdt zich aan een schema wat "overmatig vaccineren” tegen gaat. Dat wil zeggen één keer per jaar de hond vaccineren tegen Leptospirose (ziekte van Weil) en Besmettelijke Hondenhoest en één keer per drie jaar tegen Parvo,Hondenziekte en Virale Hepatitis. Katten worden ieder jaar gevaccineerd tegen niesziekte en één keer per drie jaar ook tegen Kattenziekte. Indien uw huisdier mee gaat naar het buitenland, dan is vaccinatie tegen Rabiës verplicht.

Vaccicheck

Tegenwoordig is het mogelijk om via bloedonderzoek te bepalen in hoeverre uw dier beschermd is tegen Parvo, Hondenziekte, Virale Hepatitis, Niesziekte en Kattenziekte. Dier&Arts kan dan per dier bepalen of het tijd is voor de zogenaamde "grote” cocktail of dat er één of soms zelfs wel een paar jaar gewacht kan worden met deze vaccinatie.

Afspraak

Voor een gezondheidscontrole of een vaccicheck kunt u bij Dieren&Arts telefonisch: 0113 ‑ 330 115, of online een afspraak maken via de afspraken app op onze locaties: Goes, s-Gravenpolder, Krabbendijke, Kruiningen en Yerseke.