icoon telefoon 0113 - 330 115

icoon afspraak AFSPRAAK

Huisvesting konijn

Hoeveel ruimte heeft een konijn nodig? Veel. Een konijn is van oudsher een dier met een groot leefgebied, daarom hebben ze als huisdier ook een grote leefruimte nodig.


Vele soorten hokken

Wat is een goed konijnenhok? Er zijn veel verschillende konijnenhokken te koop. Wanneer u huisvesting voor uw konijn gaat kopen zijn er een aantal punten waarop u moet letten. Allereerst dient het hok groot genoeg te zijn voor een volwassen konijn om een lekker stukje in te kunnen rennen. Daarbij geldt: hoe groter hoe beter. Ook dient het hok voldoende hoog te zijn, want konijnen springen graag. Tot slot moet u er ook op letten dat uw konijn een plek heeft om volledig uitgestrekt te gaan liggen. Voldoende ren, spring en ligruimte is belangrijk voor het sterk houden van de boten en spieren van uw konijn. Te kleine huisvesting kan leiden tot botontkalking, zwakke spieren en zelfs vergroeide rugwervels.


Minder geschikt

Een konijn heeft sterke achter poten. Hier kunnen ze heerlijk mee springen, rennen en spelen. De bekende plastic bakken of kleine buitenhokken van 1 รก 2 vierkant meter zijn zeker niet bedoeld om konijnen permanent in te houden. Konijnen hebben dan veel te weinig bewegingsruimte. De kleine bakken en kooien zijn alleen geschikt voor konijnen die meerdere uren per dag in huis, of in een aparte ren in de tuin mogen rondlopen.


De plaats van het hok

Wat is een goede plaats voor een konijnenhok? Een konijnenhok plaatst u op een tocht vrije plaats, het liefst een stukje van de grond. Een konijn kan ziek worden van tocht. Ook mag u het hok niet in de volle zon plaatsen. Een konijn kan sterven door oververhitting. Kies daarom een plaats uit waar het konijn altijd een plekje heeft om zich terug te trekken in de schaduw.


Altijd een maatje

Konijnen zijn uiterst sociale dieren. Een konijn in zijn eentje is daarom beslist niet gelukkig. Hoe goed de leefomstandigheden, verzorging en liefde van de baas ook zijn. Plaats konijnen daarom altijd samen. De beste kans van slagen heeft u met de combinatie van een gecastreerde ram en voedster. Als u de konijnen gaat koppelen, wees dan geduldig en gun ze de tijd aan elkaar te wennen. Zet de konijnen zeker niet meteen in een hok bij elkaar, dat kan onnodig op vechten uitdraaien. Het LICG biedt uitgebreide informatie over het koppelen van konijnen. Natuurlijk kunt u ook altijd even contact op nemen met onze dierenartsenpraktijk.


 

Zie ook:

konijnen en kinderen | voeding | voortplanting | sterilisatie | gebit | castratie | vaccineren | aanschaf | huisvesting | jong konijn |

Tarieven

Tarieven