icoon telefoon 0113 - 330 115

icoon afspraak AFSPRAAK

weekenddienst

Tijdens het weekend kunt u bellen naar het algemene nummer: 0113 - 33 01 15
u wordt dan automatisch doorverbonden met de dienstdoende arts.

Wormen

Wormen zijn inwendige parasieten die schade aan zouden kunnen richten. Zowel bij dier als mens. Wij adviseren volwassen katten 2 tot 4 keer per jaar te ontwormen. Kittens dienen ontwormd te worden op een leeftijd van 3, 5, 7, 9 weken en daarna 1 keer per maand tot ze 6 maanden oud zijn. Waarom leest u hieronder. Let op welk wormmiddel u aanschaft. Zorg ervoor dat deze tegen alle wormen werkt!


Spoelworm

Een van de meest voorkomende wormen is de spoelworm. De volwassen worm leeft in de darmen, hier legt deze eitjes die weer met de ontlasting mee naar buiten komen. De eitjes ontwikkelen zich tot larven en worden door opname van een dier weer volwassen wormen in de darmen. Helaas liggen de eitjes overal in de omgeving en zijn ze niet zichtbaar met het blote oog. De larven kunnen via de darmen terecht komen in de longen, waarna ze opgehoest kunnen worden en weer ingeslikt.


Lintworm

De hondenlintworm wordt overgebracht via vlooien. Als uw dier een volwassen vlo eet kan deze zichzelf besmetten met de hondenlintworm. Dit komt omdat de vlo de gastheer van een lintworm kan zijn. In de maag en darmen wordt de worm volwassen en legt eitjes. Deze komen in pakketjes met de ontlasting mee naar buiten. U kunt deze pakketjes zien, ze zien eruit als rijstekorrels. U kunt ze in de ontlasting zien, uit de anus zien hangen of in de vacht zien plakken.De kattenlintworm is vergelijkbaar met de hondenlintworm. Het verschil is dat deze wordt overgebracht via muizen.


Kittens

Kittens krijgen wormen mee vanuit de moedermelk. Jonge dieren kunnen ziek van wormen worden. Ze kunnen hoesten, ademhalingsmoeilijkheden, vertraging van de groei, afname van gewicht, verminderde weerstand tegen andere ziekten en schade aan de vitale organen krijgen, zoals de lever en longen.


Volwassen katten

Vaak worden de volwassen katten niet ziek van de wormen. Maar ze kunnen ze wel bij zich dragen, de eitjes uitscheiden en daardoor andere dieren besmetten. Wat veel mensen niet weten is dat ze u en uw gezin daarmee ook kunnen besmetten.


Overdraagbaar op de mens

Ja, bepaalde wormen van dieren zijn overdraagbaar op de mens! Vooral kinderen en oudere mensen lopen gevaar om per ongeluk wormeieren op te nemen. Ze worden meegenomen onder je schoen, in de speeltuin of zandbak en zelfs van ongewassen bosvruchten. Bij de mens ontwikkeld de worm zich niet tot een volwassenworm maar blijft een larve. Via de bloedsomloop kunnen ze terecht komen in verschillende organen zoals lever, longen, ogen of hersenen. Een bepaalde wormsoort kan zelfs via de menselijke huid indringen en een andere wormsoort kan de gevreesde ziekte "alveolaire echinococcose" veroorzaken. Shocking fact: ieder jaar worden er gemiddeld tussen de 10 en 15 kinderen blind van larven van wormen.


Ik zie geen wormen

"Mijn huisdier heeft geen wormen, want ik zie ze niet!" is de meeste gehoorde foute denkwijze. Wormen leggen eitjes in de darmen. Deze komen met de ontlasting mee naar buiten. Ze zijn zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. Pas als er wormen met de ontlasting mee komen of in braaksel zitten, zijn de darmen al propvol en bent u aan de late kant.


Ook om de hoeveelheid eitjes in de omgeving omlaag te brengen en het aantal zieke dieren, kinderen en ouderen door wormeitjes te verminderen adviseren wij u preventief uw dier te behandelen met een wormmiddel.


 

Zie ook:

kitten | kind en Kat | voeding | vaccinatie | vlooien | castratie | gebit | senior | dracht | sterilisatie | chippen | teken | wormen |

Tarieven

Tarieven