icoon telefoon 0113 - 330 115

icoon afspraak AFSPRAAK

weekenddienst

Tijdens het weekend kunt u bellen naar het algemene nummer: 0113 - 33 01 15
u wordt dan automatisch doorverbonden met de dienstdoende arts.

Voeding van de kat

In het wild leven katten als jager op kleine prooidieren, zoals vogels en muizen. De evolutie heeft er dan ook voor gezorgd dat de anatomie en de stofwisseling van de kat ingesteld is op het eten van vlees. Hoewel de kat tegenwoordig vaak als huisdier wordt gehouden, is de voedingsbehoefte niet veranderd. Een kat is een vleeseter (carnivoor) en heeft een voeding met dierlijke stoffen en hoge eiwitwaarde nodig. 


Gebalanceerde voeding

Een kat heeft zeer specifieke voedingsbehoeften waardoor voedingstekorten of een overmaat aan bepaalde voedingsstoffen bij de kat snel tot problemen kan leiden. Zo kan een tekort resulteren in lusteloosheid, overmatig speekselen en mauwen. Daartegenover staat dat ook een overschot aan bepaalde voedingstoffen schadelijk is voor de kat. Daarom is het geven van hondenvoeding aan uw kat zeer ongeschikt. Kortom, goed gebalanceerde voeding is voor uw kat belangrijk.


Gevoelig & Kieskeurig

Veel zaken zijn van invloed op het eetpatroon van uw kat, zoals: de vorm van de brok, de geur, temperatuur, hygiëne, licht, geluid en stress. Katten eten het liefst 'vers' eten. Brokjes die al een paar uur hebben gestaan, verliezen geur, en zal de kat daarom liever laten staan. Katten zijn zeer kien op hun hygiëne, zo ook op de hygiëne van hun eet- of drinkbakje. Was deze daarom regelmatig af. Ook licht, geluid, en stress beinvloeden het eetpatroon van uw kat. Gun uw kat een comfortabele en rustige plaats in huis om te eten. Heeft u meerdere katten zet de voerbakjes dan bij voorkeur zo ver als mogelijk uit elkaar, of in een aparte ruimte.


Soorten voeding

Er bestaan uiteenlopende soorten voeding voor de kat. Over het algemeen geldt dat de commerciële voedingen, zoals kattenbrokken en natte voedingen, allemaal complete voedingen zijn. Doordat commerciële voedingen compleet zijn leidt geen van deze voedingen tot voedingstekorten. Droge brokjes zijn verreweg de makkelijkste en meest gebruikte voeding. Bovendien zijn de brokjes goed voor het gebit van uw kat.

Daarnaast is ook het geven van rauwe voedingen onder sommige baasjes populair. Wat betreft het zelf bereiden van voedingen vraagt dit wel inzicht in de voedingsbehoeften van de kat en de verschillende ingrediënten wil dit op lange termijn niet tot tekorten en gezondheidsproblemen bij uw kat gaan leiden.


Waar bestaan de brokjes uit?

De kattenbrokjes worden als volgt samengesteld. Droge grondstoffen worden bewerkt, gemixt, gekneed en gesneden. Na het rijzen worden natte grondstoffen, zoals water en vet toegevoegd. Na het koken wordt er nog een keer gemixt en gekneed en uiteindelijk in de juiste vorm gesneden. Vervolgens krijgen de brokjes een laagje van smaak en vet. Hierna worden de brokken gekoeld en verpakt en vindt u ze in het winkelschap.


Hoeveel voeding moet ik mijn kat geven?

Op verpakkingen worden vaak richtlijnen vermeld over de hoeveelheid dagelijkse voeding. Sommige katten hebben echter een actievere levensstijl of snellere stofwisseling dan andere katten, waardoor de voedingsbehoeften tussen katten sterk kunnen verschillen. Het opvolgen van richtlijnen kan bij inactieve katten of katten met een tragere stofwisseling zodoende na verloop van tijd tot overgewicht leiden. Het is over het algemeen daarom beter om zelf het gewicht van de kat in het oog te houden en aan de hand daarvan meer of minder voeding te geven. 


Hoeveel maaltijden mag ik mijn kat geven?

Een kat eet van nature meerdere kleine maaltijden over de dag verspreid. Met een gevuld bakje droge brokjes hebben katten de hele dag toegang tot eten en is het mogelijk dat ze frequent kleine beetjes kunnen eten. Geeft u uitsluitend blikvoeding of rauw, dan vergt het wat meer inspanning om aan deze natuurlijk voedingsgewoonten van de kat te voldoen, aangezien door de bederfelijkheid van deze voedingen het niet de hele dag onbeperkt beschikbaar kan staan. 


 

Zie ook:

kitten | kind en Kat | voeding | vaccinatie | vlooien | castratie | gebit | senior | dracht | sterilisatie | chippen | teken | wormen |

Tarieven

Tarieven