icoon telefoon 0113 - 330 115

icoon afspraak AFSPRAAK

weekenddienst

Tijdens het weekend kunt u bellen naar het algemene nummer: 0113 - 33 01 15
u wordt dan automatisch doorverbonden met de dienstdoende arts.

Vaccinatie

Waarom vaccineren we eigenlijk? We enten onze dieren niet alleen om ziekten te voorkomen, maar ook om ziekten definitief uit ons land te bannen. Als we stoppen met enten, bestaat er een kans dat bepaalde ziekten terugkomen en de gevolgen daarvan zijn niet te overzien.


Kitten

Op een leeftijd van 9 weken hoort een kitten zijn/haar eerste enting te krijgen. Op deze leeftijd beginnen de antistoffen uit de moedermelk hun werking te verliezen. Daarna volgt op een leeftijd van 12 weken de tweede enting om de basisbescherming voor een volledig jaar te kunnen garanderen.


Volwassen kat

Om het afweersysteem op peil te houden is het noodzakelijk om sommige ziekten elk jaar te herhalen. Alleen op deze manier is de bescherming tegen ziekten blijvend betrouwbaar. Ook zal uw kat bij de jaarlijkse enting grondig onderzocht worden, zodat eventueel sluimerende problemen tijdig ontdekt worden.


Oudere katten

Niet meer enten, omdat de kat in het verleden al zoveel entingen heeft gehad dat hij nu wel immuun zal zijn? Het is juist slim om de oudere kat wel te enten, omdat in de laatste levensfase het afweersysteem wat minder van kracht wordt.


Tegen welke ziekten wordt de kat geent?

De twee belangrijkste ziekten zijn de Kattenziekte en de Niesziekte. Bij het enten wordt een kleine hoeveelheid vaccin ingespoten. Dit vaccin bevat één of meerdere ziekteverwekkers. Door een speciale behandeling zijn deze echter niet in staat om de ziekte te veroorzaken. Wel zorgen ze dat het lichaam antistoffen tegen deze ziekten aanmaakt. Mocht de kat toch met één van deze ziekten in aanraking komen dan zal de kat geen, of slechts lichte ziektesymptomen krijgen. De kat loopt dan geen risico op overlijden of om blijvende schade op te lopen.


Over de grens

Wilt u met uw kat op reis, of gaat u de grens over voor een kattenshow? Dan is de rabies enting tegen hondsdolheid verplicht. De enting is drie jaar geldig.


Extra enting Niesziekte

Jarenlang hebben onderzoekers zich afgevraagd waarom katten, ondanks de jaarlijkse enting tegen Niesziekte, alsnog Niesziekte konden kregen. Na lang onderzoek blijkt dat Niesziekte naast virussen, ook overgebracht kan worden door de bacterie Bordetella bronchiseptica. Het is mogelijk om uw kat te in te enten tegen deze bacterie. De enting bestaat uit een vloeistof dat in de neusgaten gedruppeld wordt. Deze vaccinatie wordt niet standaard gegeven, maar kan wel jaarlijks herhaald worden. De enting is verplicht door veel pensions.


Titeren

Titeren betekent dat de hoeveelheid antistoffen in het bloed tegen een bepaalde ziekte getest worden. Naar aanleiding van deze uitslag kan bepaald worden of de kat tegen deze ziekte geent moet worden. Tegenwoordig is het mogelijk om een titerbepaling voor de Kattenziekte te doen. Helaas is het niet mogelijk voor de Niesziekte. Dit houdt in dat de kat, hoe dan ook, elk jaar toch naar de praktijk moet komen voor de niesziekte enting.


Let op: indien uw kat naar een pension of opvang gaat, is het verstandig tijdig contact op te nemen met het desbetreffende bedrijf en te vragen welke entingen zij verplichten.


 

Zie ook:

kitten | kind en Kat | voeding | vaccinatie | vlooien | castratie | gebit | senior | dracht | sterilisatie | chippen | teken | wormen |

Tarieven

Tarieven