icoon telefoon 0113 - 330 115

icoon afspraak AFSPRAAK

KATTEN

1. Hoe vaak moet mijn kat ontwormd worden?

Kittens: bij een leeftijd van 3, 5, 7, 9 weken en 4 en 6 maanden, daarna 4 keer per jaar.

2. Wanneer kan mijn kater/poes gecastreerd/gesteriliseerd worden?

Als u geen nestje kittens wilt, dan is het raadzaam om castratie of sterilisatie van uw kat te overwegen. Vanaf 5 maanden kan uw kat geholpen worden. Ons advies is om uw kat zo snel mogelijk te laten castreren/steriliseren omdat u het risico op ongewenst gedrag verminderd.

3. Wanneer moet ik mijn kat laten inenten?

Basisvaccinaties: twee of drie vaccinaties met een interval van 3-4 weken vanaf een leeftijd van ongeveer 9 weken. Indien er een groot risico op infectie bestaat kan in overleg met de dierenarts worden besloten om al eerder te starten met vaccineren. Daarna wordt er jaarlijks een herhalingsvaccinatie , die tegelijkertijd met de gezondheidscontrole plaats kan vinden.

Bijkomende vaccinaties: Afhankelijk van de situatie van uw kat worden bijkomende vaccinaties gegeven.

4. Mijn kat heeft vlooien, wat moet ik doen?

Ons advies is om maandelijks preventief tegen vlooien te behandelen. Wanneer uw dier al vlooien heeft, is het raadzaam niet alleen het dier, maar ook de omgeving van uw dier te behandelen met een speciale spray. Vlooien leggen namelijk eitjes in huis, die wel een jaar lang kunnen blijven liggen en dan alsnog uitkomen.

5. Mijn kat gaat nooit naar buiten, moet hij wel gevaccineerd worden?

Ja. Een kat die nooit buiten komt en nooit gevaccineerd is, heeft geen weerstand opgebouwd tegen de belangrijkste besmettelijke ziekten. Als uw kat dan in contact komt met andere katten (of als u zelf of een bezoeker ziekten via handen, schoeisel of kleding overbrengt op uw katten) is hij/zij extra vatbaar. Een vaccinatie helpt uw kat om een goede weerstand op te bouwen

6. Kan ik mijn kat wassen?

Ja. U mag uw kat wassen. Wassen is voor langharige rassen soms zelfs noodzakelijk. U gebruikt het best Zwitsal babyshampoo. De meest voorkomende kat in Nederland, de Europese korthaar, voorziet normaliter in haar eigen wasbeurten. Wanneer de vacht van dit type kat niet schoon wordt gehouden door de kat zelf, dan is er vaak een medisch onderliggend probleem. In dat geval doet u er goed aan langs de dierenarts te gaan.
v

7. Mag mijn kat melk drinken?

Ja. Uw kat mag melk drinken. Echter, volwassen katten kunnen - net als de meeste zoogdieren - in de volwassen levensfase geen lactose afbreken. Hierdoor kunnen er vervelende darmklachten ontstaan. Diverse merken bieden daarom kattenmelk aan, dit is een melkproduct zonder lactose.
 

Zie ook:

FAQ'S Katten | FAQ'S Honden | FAQ'S Konijnen | FAQ'S Vogels |

Tarieven

Tarieven