icoon telefoon 0113 - 330 115

icoon afspraak AFSPRAAK

KIP

Een groepje kippen dat over het erf scharrelt hoort voor veel mensen echt bij het beeld van het Nederlandse plattelandsleven. Kippen zijn gezellige dieren die voor levendigheid zorgen en niet te vergeten voor eieren.

Zuidoost Aziƫ

Nederland kent meer dan 85 hoenderrassen en evenzoveel dwerghoenderrassen.De belangrijkste voorouder van de kip is het Bankiva hoen, een in het wild levende hoenderachtige die voorkomt in Zuidoost-Aziƫ. Kippen kunnen tien tot vijftien jaar, soms zelfs ouder worden.

Pikorde

Kippen leven van nature in groepen bestaande uit een haan, een aantal hennen en hun kuikens. Binnen de groep bestaat een duidelijke rangorde, ook wel pikorde genoemd: de hogere in rang pikt de ranglagere. De haan waarschuwt als er gevaar dreigt en hij verdedigt de hennen en het territorium. Hij brengt de hennen naar het voedsel en zoekt voor hen een veilige slaapplaats. In het wild overnachten kippen in bomen.

Zoeken naar voedsel

Kippen besteden vrijwel de hele dag aan het zoeken naar voedsel: zaden, insecten, wormen en dergelijke. Daarbij krabben ze de grond los en onderzoeken die met de snavel. Verder nemen ze af en toe een stofbad en verzorgen ze hun veren met het vet uit de stuitklier. Als er genoeg voedsel is, blijven kippen op één plek en komen zelden meer dan 50 meter van hun slaapplek.

Tarieven

Tarieven