button naar proteq
route icon

ROUTE

faqs icon

FAQ'S

afspraak icon

FACEBOOK

afspraak icon

LOGIN

afspraak icon

INSCHRIJVEN

Gebit kat

Een puppy of kitten wordt geboren zonder tanden. Twee tot vier weken na de geboorte worden de eerste tandjes zichtbaar. Op een leeftijd van circa 12-14 weken is het melkgebit doorgebroken.


Het wisselen van het melkgebit naar een blijvend gebit vindt tussen de 3 en 7 maanden plaats. Het is belangrijk regelmatig naar het gebit van uw kat te kijken. Een wisselproces verloopt niet altijd optimaal, zo kunnen dubbele hoektanden voor blijvende scheefstand zorgen. Indien u het idee heeft dat het wisselproces niet juist verloopt, is het verstandig naar uw dierenarts te gaan.


Hieronder een schema van het wisselproces:

 Kat  Melkgebit doorbraak
Wisseltijdstip van melkgebit 
naar blijven gebit
 Snijtanden  2 to 4 weken 3 to 4 maanden 
 Hoektanden  3 to 4 weken 5 tot 6 maanden 
 Premolaren  3 tot 6 weken 4 tot 6 maanden 
 Molaren   5 tot 6 maanden 

Open wortelpunt

Katten jonger dan 1,5 jaar hebben nog een open wortelpunt. Dit betekent dat de tand nog niet geheel vast staat in het gebit. Een breuk kan tot ernstige infecties leiden, daarom is het verstandig geen harde speeltjes of snoepjes te geven aan een dier jonger dan 1,5 jaar.


Tandsteen

70% tot 80% van de katten ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Tandproblemen worden meestal veroorzaakt door tandplak. Tandplak is een laagje voedselresten en bacterien dat zich vormt op het gebit. Tandplak kan makkelijk verwijderd worden door middel van tandenpoetsen. Als tandplak niet verwijderd wordt kan er tandsteen ontstaan. Tandsteen kan niet verwijderd worden door middel van tandenpoetsen.


Gevolgen van tandplak en tandsteen kunnen zijn: o.a. tandvleesontsteking, terugtrekkend tandvlees en ontsteking van het kaakbot. Terugtrekkend tandvlees zorgt uit eindelijk voor definitief verlies van de tand of kies.


Gaatjes

Katten kunnen ook "gaatjes” krijgen. We noemen dit tandcaries. Als de gaatjes te groot zijn moet de kies getrokken worden. Het dan ook verstandig snacks met suiker te vermijden, want de kiezen of tanden die aangetast raken moeten getrokken worden.