Herfstkriebels

Het najaar komt er weer aan. Veel mensen denken dat hun huisdier nu geen last meer heeft van vervelende parasieten zoals vlooien en teken. Toch is dit wel het geval! Parasieten zijn het hele jaar door in meer of mindere mate actief, waardoor je dier ook in de herfst en winter besmet kan raken. 

Waar blijven parasieten in de herfst? 

Het is niet zo dat alle parasieten in het najaar sterven. Veel parasieten overwinteren op een warme plek. Vlooien zoeken bijvoorbeeld de warmte van de huizen op. Hier kunnen ze door de gunstige temperatuur prima verblijven én zich vermenigvuldigen. Zo kan er ook in de herfst- en wintermaanden een vlooienplaag in je huis ontstaan. 

Een andere veel geziene parasiet, de teek, gaat ook niet dood in de herfst, maar zoekt een warm plekje buiten op. Bijvoorbeeld onder de afgevallen bladeren. Teken zijn actief zo lang de buitentemperatuur boven het vriespunt blijft. Tijdens een zachte winter kan je dus het hele najaar nog teken vinden bij je hond of kat. Ook hebben veel huisdieren in de herfst nog last van een worminfectie. 

Bescherm je huisdier, ook in de herfst! 

Vlooien, teken en wormen tasten de gezondheid van jou en je huisdieren aan. Het is dus raadzaam óók in het najaar je hond en kat tegen parasieten te beschermen. Zo voorkom je dat je dieren last krijgen van vervelende herfstkriebels. 

Neem contact op met de dierenkliniek voor een najaars-advies op maat voor jouw huisdieren. 

Hevige jeuk? Denk aan de herfstmijt 

Een ander, minder bekende parasiet is de herfstmijt. Dit kleine beestje kan in parken of in het buitengebied een echte lastpak zijn voor onze honden en katten en hen veel jeuk bezorgen. Lees hier alles over de herfstmijt bij honden en katten

Op de Dier en Zorg Gids kan je meer informatie vinden over vlooien, teken en wormen.