Dier & Arts Praktijk Goes +31(0)113-228866
Dier & Arts Praktijk 's-Gravenpolder +31(0)113-313050
Dier & Arts Praktijk Kruiningen +31(0)113-381233
Dier & Arts Praktijk Yerseke +31(0)113-572756

Special: Papegaaien

Leuk en intelligent huisdier

Papegaaien kunnen een erg leuk huisdier zijn, het zijn intelligente dieren die vaak in staat zijn een groot aantal geluiden na te bootsen. Sommige grote papegaaien kunnen zelfs mensen immiteren en erg veel woorden leren. Wanneer u bereid bent om voldoende tijd in uw papegaai te investeren, kunnen het zeer tamme huisdieren worden.

Aanschaf

Voor u een papegaai aanschaft dient u zich eerst goed te verdiepen in de soort die u het meest aanspreekt en wat deze soort precies nodig heeft. Het is zeker verstandig eens te informeren bij mensen die papegaaien houden, of hier bijvoorbeeld eens op te gaan passen om te zien of dit dier wel degelijk een passend huisdier is voor u. U moet er rekening mee houden dat papegaaien, mits met een goede verzorging, erg oud kunnen worden!

Volgens de meest recente wetgeving van juli 2014, moet een papegaai zelfstandig kunnen eten voor deze naar een nieuwe eigenaar mag gaan. Zelf een papegaai met de hand opfokken (door middel van pap) is verboden, omdat dit teveel problemen met zich meebrengt. Ga dus op zoek naar een betrouwbare kweker, die u een papegaai aanbiedt die ook aan deze wetgeving voldoet!

Het is aan te raden om te informeren of de kweker de papegaai heeft laten testen op bepaalde besmettelijke ziekten, aangezien papegaaien hiermee al besmet kunnen zijn bij aanschaf, maar hiervan nog niet ziek hoeven te zijn! Dit gebeurd door middel van een onderzoek in een laboratorium, vraag dus ook of u hiervan een bewijs kunt krijgen met het ringnummer van uw toekomstige vogel erop. Daarnaast kan het ook zijn dat u graag het geslacht wilt weten van de papegaai, afhankelijk van de soort is dit te onderscheiden aan het uiterlijk, of moet hiervoor een DNA test gebeuren.

Denkt u erover om een papegaai aan te schaffen, dan is het ook zeker de moeite waard om eens te informeren bij een stichting die papegaaien opvangt. De mensen die werken voor dergelijke stichtingen hebben vaak veel ervaring met de vogels die aanwezig zijn en kunnen u ook advies geven over het karakter van het dier. Voordeel is ook dat ze al veel tijd aan deze papegaaien hebben besteed en ze daardoor al erg tam kunnen zijn.

Huisvesting

Er zijn erg veel verschillende soorten papegaaien, die allemaal een eigen verzorging vragen. Daarom is het belangrijk u goed te informeren over de huisvesting en voeding die een bepaalde soort nodig heeft. Zeker wanneer u overdag vaak weg bent, is het eerder aan te raden om een papegaai niet individueel te houden. Ze kunnen zich erg eenzaam gaan voelen en zelfs probleemgedrag gaan vertonen.

Voor u een papegaai aanschaft, moet u uzelf afvragen of u bereid bent om een deel van uw leefruimte op te geven voor een voldoende grote huisvesting, en natuurlijk of u ook voldoende tijd heeft om met een papegaai bezig te zijn. Het zijn slimme dieren die een uitdaging nodig hebben en graag sociaal contact hebben, zowel met u als met andere huisdieren.

Qua huisvesting heeft u een zeer ruime kooi nodig, met voldoende plaatsen om te zitten en mogelijkheden om te klimmen. Daarnaast is het natuurlijk niet de bedoeling dat uw papegaai de hele dag in zijn kooi moet zitten, maar mag hij als u thuis bent uit de kooi. De plaats van de kooi speelt ook een belangrijke rol, zorg ervoor dat de kooi op een tochtvrije plaats staat, en liefst ook niet direct naast een deur of raam omdat uw papegaai kan schrikken als er plots iemand binnen komt.

Niet roken

Het roken in een ruimte waar een papegaai gehuisvest wordt mag absoluut niet. De roetpartikeltjes van de rook slaan namelijk neer op de veren, die de papegaai dagelijks poetst. Hierdoor gaat uw papegaai zichzelf vergiftigen met roetdeeltjes, wat natuurlijk de gezondheid zeer negatief beinvloedt!

Spelletjes

Om uw papegaai mentaal bezig te houden zijn er tegenwoordig erg veel speeltjes op de markt, die uw papegaai op verschillende vlakken uitdagen. Ze vinden het erg leuk om bijvoorbeeld een verstopte snack te moeten zoeken of rond te klimmen. Speeltjes hoeven zeker niet duur te zijn, papegaaien zijn zeker niet kieskeurig! Een tak van een fruitboom (onbespoten uiteraard!) zal gegarandeerd voor enkele uurtjes sloopplezier zorgen of een verzameling oude wc rolletjes kan ook omgetoverd worden tot een heus papegaaienspeeltje. Let wel op welke materialen u hiervoor gebruikt, metalen voorwerpen zijn NIET geschikt als speelgoed, aangezien papegaaien gevoelig zijn voor metaalintoxicatie!

Verzorging

Papegaaien hebben, in tegenstelling tot andere vogels, een continue rui. Ze zijn het gehele jaar bezig om hun verenkleed te onderhouden en verliezen dus regelmatig pluimpjes. Om de verzorging van de veren te optimaliseren is het aan te raden om meerdere keren per week uw papegaai de mogelijkheid te geven om een bad te nemen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld denken aan een papegaaienbadje, maar veel papegaaien vinden het ook erg leuk om samen met u onder de douche te gaan! Let hierbij wel op dat u papegaaien geen zeepresten op zich krijgt, er zijn genoeg mogelijkheden zoals speciale stangen om in uw douche te bevestigen, zodat uw papegaai tijdens het douchen niet op u hoeft te zitten. Zorg er wel voor dat uw papegaai niet op de tocht zit en voldoende warm kan zitten na het douchen zodat ze goed op kunnen drogen. Heeft u liever wat privacy in de badkamer, dan laten sommige papegaaien het ook goed toe om nat gemaakt te worden met een plantenspuit.

Om te voorkomen dat uw papegaai zich zou bezeren in huis, kunt u ervoor kiezen uw papegaai te laten wieken. Hierbij worden de slagpennen van beide vleugels geknipt, zodat de papegaai wel nog kan zweven mocht hij om welke reden dan ook van de kooi vallen, maar niet meer in staat is om op hoogte te blijven. Dit is niet alleen praktisch voor u als eigenaar, maar ook belangrijk voor de veiligheid van uw papegaai. Zo kunnen ongelukken met bijvoorbeeld hete pannen/vloeistoffen vermeden worden.

Als uw papegaai gewiekt is, is het ook goed om regelmatig met uw papegaai naar buiten te gaan. Tegenvallend weer is hierbij geen excuus, zolang u uw buitentijd hierop aanpast en ervoor zorgt dat uw vogel binnen weer goed op temperatuur kan komen. Net als mensen hebben papegaaien baat bij vitamine D van de zon, sommige liefhebbers organiseren zelfs heuse papegaaienwandelingen!

Voeding

De voeding die uw papegaai nodig heeft, kan wat verschillen per soort. Grote papegaaiensoorten, zoals bijvoorbeeld de grijze roodstaart, kunt u als basisvoeding best een pellet (bv. Harrison) geven. In commercieel verkrijgbare zadenmengelingen zit vaak een extreem grote hoeveelheid zonnebloempitten, die op lange termijn ernstige ziekte aan de lever kunnen geven. Ook hebben papegaaien de neiging om enkel de zaden hieruit te eten die ze lekker vinden, waardoor ze niet al hun benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. Af en toe een zeer kleine hoeveelheid zadenmengeling mag als beloning, maar het is wel aan te raden om de zonnebloempitten hieruit te halen.

Verder hebben veel papegaaien dagelijks verse groente en fruit nodig, om te voorzien in hun vitaminebehoefte. Probeer om hier ook zeker in te varieren, de enige vrucht die papegaaien absoluut NIET mogen hebben is avocado, aangezien dit giftig is voor papegaaien! Naast appel, banaan of mandarijn vinden ze het ook vaak leuk om eens een andere structuur te voelen, het geven van bijvoorbeeld een granaatappel kan een erg leuke ervaring zijn voor uw papegaai. Het is absoluut niet goed om mensenvoeding te geven aan uw papegaai!

Ziekte

Papegaaien zijn er goed in om zich gezonder voor te doen dan ze werkelijk zijn, een vogel die in de natuur ziek oogt is namelijk een makkelijke prooi. Ziet u iets abnormaals aan uw papegaai, bijvoorbeeld minder praten of zwaarder ademen, dan is het verstandig om dit niet te lang aan te kijken maar op korte termijn naar een dierenarts te gaan. Als een papegaai ziek oogt, is het ziekteproces vaak al vele malen langer bezig en gaat uw dier in de meeste gevallen op korte termijn zeer snel achteruit. Ook braken of verandering in de mest zijn zeker een reden om contact op te nemen. Bij twijfel dus altijd even bellen!

Spreekuur speciale huisdieren dierenarts K. Protin

Donderdag van 16.30 - 18.00 uur kunt u in onze praktijk Goes terecht voor het spreekuur Vogels en Bijzondere Dieren. Dierenarts Protin behandelt op afspraak. Een afspraak maakt u in overleg met de assistent maandag t/m vrijdag 08:00 - 18.30 uur, of eenvoudig en snel online wanneer het u uitkomt.