Dier & Arts Praktijk Goes +31(0)113-228866
Dier & Arts Praktijk 's-Gravenpolder +31(0)113-313050
Dier & Arts Praktijk Kruiningen +31(0)113-381233
Dier & Arts Praktijk Yerseke +31(0)113-572756

Amazone Melkkikker

cloaca prolaps na de eileg

Cloacopexie

Laatst werden we in de dierenartsenpraktijk Dier & Arts gecontacteerd door een eigenaar van een groep melkkikkers (Trachycephalus resinifictix, de Amazone melkkikker). Eén van de vrouwtjes (22gram) had vaak een cloaca prolaps na de eileg.

Meest voorkomende oorzaken van prolaps bij kikkers zijn parasieten, met name amoeben, flagelaten, worminfecties dus best kan een direct mestonderzoek of flottatie utgevoerd worden om deze problemen eerst uit te sluiten.

Gezien de prolaps een chronisch probleem was, werd gevraagd voor een chirurgische ingreep: cloacopexie. Hierbij wordt de cloaca vastgehecht aan de binnenzijde van het abdomen.

Anesthesie en analgesie

Voor deze ingreep werd gekozen voor algehele narcose. Gezien de kleine hoeveelheid vloeistof, werd alles toegediend met een insuline spuit.

Voorbereiding

Terwijl onze patiënt onder narcose gaat, werd alles klaar gelegd: chirurgie set (naaldhouder, pincet, draadschaar), wattestaafje, en als hechtdraad werd nietresorbeerbare draad gekozen. Zoals te zien op foto, lag de kikker op een vochtig doekje, gezien de slijmhuid. Vanaf er geen oprichtreflex meer aanwezig was, werd de patiënt voorbereid.

Chirurgie

De prolaps werd zorgvuldig met een dunne wattenstaaf gerepositioneerd. En tegen de buikwand vasthecht. De hechting gaat dus aan de buitenzijde van de buik blijven zitten gedurende zes/acht weken.

Recovery

De kikker bleef gedurende vijf uur onder narcose, en werd vier dagen later opgehaald door een tevreden eigenaar. Tijdens de hospitalisatie werd dagelijks het verblijf verschoond (nieuw nat doekje) om infectie te vermijden. De prolaps bleef op zijn plek zitten.