Eerste hulp bij vlooien

Hoe zit dat nu met vlooien?!

De vlo is de meest voorkomende parasiet bij honden en katten. Ze zijn enorm hinderlijk: ze kunnen gemeen bijten en weten niet van ophouden. Honden en katten hebben meestal veel last van jeuk en verder kunnen vlooien ziektes overbrengen. Toch tonen enkele dieren geen jeuk of irritatie, maar dragen wel vlooien bij zich. Geen jeuk betekent dus niet dat ze geen vlooien hebben. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo.

Deze insecten die tot 3,5 mm groot kunnen worden, voeden zich met bloed. De meest voorkomende vlooien zijn: de kattenvlo (Ctenocephalides felis) en de hondenvlo (Ctenocephalides canis). Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo.

Index:

  1. De levenscyclus van de vlo
  2. Het hele jaar door
  3. De vlo kan ook ziekten overdragen op uw huisdier
  4. Mijn hond of kat heeft geen vlooien!
  5. Behandelplan
  6. Werkzame stoffen
  7. Feiten
  8. Tips

1. De levenscyclus van de vlo

Om te begrijpen hoe u het beste vlooien kunt bestrijden, moet u weten hoe vlooien leven: de vlooiencyclus. Over de hele wereld komen meer dan 1.800 soorten vlooien voor. De levenscyclus kan worden onderverdeeld twee fasen:

De parasitaire fase

De volwassen vlo leeft op het dier en zorgt voor overlast door bloed te zuigen en jeuk te veroorzaken. De vlo legt hier ook eitjes.

De vrije fase

De gelegde eitjes vallen van de hond of kat en zetten hun ontwikkeling voor in de omgeving van het dier. De eitjes ontwikkelen zich via het larvale stadium en pop tot de jong-volwassen vlooien, die weer op het huisdier of de mens springen

De volwassen vlo die u op uw dier ontdekt, zuigt bloed (tot 20 maal het volume van haar maag) en poept dat bijna onmiddellijk uit. De kleine, zwarte korreltjes van onverteerd bloed geven rood af als je ze op een vochtige doek legt.

Nadat een vrouwelijke vlo op het dier is gesprongen legt zij na ongeveer één tot twee dagen al de eerste eitjes. Ze kunnen tientallen eitjes per dag leggen en zijn in staat meer dan 100 dagen (!) eitjes te produceren.

Een vers gelegd eitje is (parel) wit en heeft een lengte van 0,5-0,7 mm. Deze zijn zo klein dat ze zelden door mensen opgemerkt worden, of voor zandkorrels aangezien worden. De eitjes vallen uit de vacht in de omgeving. Na ongeveer tien dagen komen er larven uit de eitjes. De larven zijn een paar millimeter lang en zo dik als een haar. Eerst zijn ze wit, maar als ze genoeg hebben gegeten worden ze bruin. Ze voeden zich met organisch materiaal zoals huidschilfers en vlooienuitwerpselen. Larven houden niet van licht, daarom kruipen ze weg op donkere plekken. Ze zitten bijvoorbeeld diep in tapijt, onder het parket, in kieren en onder meubels.

De larven bouwen een cocon rondom zich, die hen langdurig een ideale bescherming biedt. Deze cocons noemen we ook wel poppen. Deze poppen kunnen wel anderhalf jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. In de pop vindt de gedaantewisseling plaats van larve naar volwassen vlo.

Geprikkeld door uitgeademde lucht, warmte, licht en trillingen komt de vlo tenslotte uit de pop te voorschijn. Als er niks gebeurt in het huishouden door bijvoorbeeld vakantie, kan het lang duren voordat de poppen uitkomen. Zodra de vlo uit haar cocon breekt, heeft ze slecht één doel voor ogen: op zoek gaan naar een nieuwe gastheer voor een eerste bloedmaaltijd. En de levenscyclus van de vlo begint opnieuw.

Als u weet dat alleen volwassen vlooien op uw huisdier leven, is het makkelijk te begrijpen dat 95-99% van alle vlooien zich ergens in huis bevindt- en niet op uw hond of kat. De volwassen vlooien die je soms ziet lopen op het dier zijn dus het topje van de ijsberg.

2. Het hele jaar door

Het is nodig om honden en katten het hele jaar door te behandelen tegen vlooien, omdat besmettingen niet alleen voorkomen in de zomer maar ook in de wintermaanden. Tegenwoordig hebben we allemaal een goede cv-installatie en geïsoleerde huizen, hierdoor is er voor een vlo geen betere plek dan in huis, de winkel of bedrijven. Ook de zachtere winters zorgen voor meer vlooien.

3. De vlo kan ook ziekten overdragen op uw huisdier

Het speeksel van de vlo dat wordt geïnjecteerd, voordat er bloed wordt gezogen (om te voorkomen dat het bloed stolt), kan huidallergieën veroorzaken. Na een aantal beten wordt er een grens overschreden waardoor er een allergische reactie optreed. Één beet per week is al voldoende om het proces in stand te houden.

Vlooienbeten veroorzaken erge jeuk. De huid wordt rood en infecteert, ook is er haarverlies ter gevolg van likken. De huidletsels vindt u voornamelijk op de rug, liezen, staartbasis, buik en aan de binnenkant van de poten. Bij een zeer heftige vlooieninfectie kunnen de aanwezige vlooien zoveel bloed opzuigen, dat de dieren aan bloedarmoede gaan lijden. Dit komt eigenlijk alleen voor bij pups en kittens.

Uit recent onderzoek bij katten blijkt dat vlooien de katten kunnen besmetten met leukemie en katten- of niesziekte. Al jaren lang weten we dat vlooien ook de lintworm kunnen overdragen. De vlo draagt eitjes van de lintworm bij zich. Als een hond of kat een volwassen vlo opeet, zou deze besmet kunnen raken. Ook kinderen kunnen op deze manier een lintwormbesmetting krijgen. Andere ziektes overdraagbaar van het dier op de mens door vlooien zijn kattenkrabziekte en spotted fever. De katten zijn drager van de kattenkrabziektebacterie, honden kunnen hier wel ziek van worden.

4. Mijn hond of kat heeft geen vlooien!

We hebben u hierboven uitgelegd dat het vinden van een volwassen vlo pas het topje van de ijsberg is. Zeg daarom nooit zomaar: "Mijn huisdier heeft geen vlooien". Er bestaan simpele manieren om te kijken of er een besmetting gaande is.

Manier 1

Kam uw huisdier met een vlooienkam. Pak een witte tissue ofkeukenpapiertje. Maak deze goed nat en wring het niet uit. Trek de geborstelde haren, schilfers en korrels uit de borstel en leg ze op het natte papier. Vouw deze dubbel en wrijf zachtjes het materiaal tussen het papier. Als zwarte korreltjes rood kleuren is dit vlooienontlasting. Vlooien eten bloed dus hun ontlasting bestaat ook uit bloed.

Manier 2

Pak een diep bord en vul deze met een laagje water en een paar druppels afwasmiddel (bijv. Dreft). Zet hier een waxinelichtje in en steek deze aan. De vlooien zullen naar de warmte toe springen en vallen in het water. Dreft breekt het wateroppervlak waardoor vlooien meteen zinken en niet meer weg kunnen springen. Op deze manier kunt u controleren of u ergens in huis een besmetting heeft.

5. Behandelplan

Heeft uw huisdier vlooien? Dan is het uitzoeken van een juist vlooienmiddel nog een hele klus! Er is van alles op de markt, maar vooral heel veel dat niet voldoende werkt. Het ene middel werkt alleen tegen volwassen vlooien en dus niet tegen larven. Een ander product doodt eieren op het dier maar niet in de omgeving.

Op dit moment zijn vlooienpipetjes populair, maar tegenwoordig bestaan er ook vlooientabletten (met een lekker smaakje) die heel erg goed werken. Op onze praktijken wisselen wij regelmatig naar de nieuwste middelen. Indien u wilt weten wat voor middelen wij adviseren kunt u het beste contact opnemen met de praktijk.

In sommige gevallen is het het beste uw huis ook te behandelen. Daarvoor adviseren wij een spray die zowel de volwassen vlooien als de larven doodt (een adulticide en een larvicide werking).

6. Werkzame stoffen

Werkzame stoffen in vlooienmiddelen, hoe zit dit nou eigenlijk? De werkzame stof is het onderdeel in het vlooienmiddel die de vlooien bestrijdt. Deze werkzame stof mag onder verschillende merknamen verkocht worden. Het gebeurt dus heel vaak dat mensen denken dat ze iedere keer een ander middel geven, terwijl het eigenlijk dezelfde werkzame stof is.

Let op: Vlooienmiddelen met de werkzame stof Diazinon worden sterk afgeraden! Deze stof is in een bepaalde dosering giftig. Jonge katten, oudere katten of katten met een verminderde weerstand kunnen hieraan overlijden.

7. Feiten:

  • Voor elke vlo op uw huisdier liggen er 20 keer zoveel vlooieneieren en -larven in de directe omgeving.
  • De cyclus van ei tot jonge vlo duurt drie/vier weken.
  • De kleine, zwarte korreltjes vlooienpoep kleuren door het onverteerde bloed erin rood als u ze op een vochtige doek legt.
  • Als u weet dat alleen volwassen vlooien op uw huisdier leven, is het makkelijk te begrijpen dat 95-99% van alle vlooien zich ergens in huis bevindt en niet op uw hond of kat. De volwassen vlooien die u soms ziet lopen op het dier zijn dus het topje van de ijsberg.
  • Uit onderzoek is gebleken dat de vrouwelijke vlo gedurende de eerste 50 dagen gemiddeld 27eitjes per dag legt oftewel een totaal van 1350 eitjes. Ongeveer 40% van de gelegde eitjes ontwikkelt zich tot het volwassen stadium. Deze gegevens tonen aan dat een vlo een enorme capaciteit bezit om zich te vermenigvuldigen.
  • Na vier weken kan slechts één vrouwelijke vlo al 100 volwassen vlooien hebben voorgebracht. Na acht weken zijn dit er 1000.
  • Voor een effectieve vlooienbehandeling is het noodzakelijk het hele jaar door tegen vlooien te blijven behandelen.

Tips:

  • Behandel alle dieren uit hetzelfde huishouden tegelijk.
  • Informeer vrienden en familie dat u een vlooienbesmetting heeft, zodat deze ook hun dieren controleren en behandelen.
  • Behandel het hele jaar door!
  • Behandel bij een forse besmetting ook uw huis. En vergeet de auto niet!
  • Neem uw huisdier niet mee naar plaatsen waarvan u het vermoeden heeft dat er vlooien aanwezig zijn.
  • Knoflooktabletten, homeopatische middelen, biobandjes en halsbanden met zendertjes zijn nooit bewezen effectief tegen vlooien.
  • Alleen uw huisdier kammen is dus niet voldoende om vlooien te bestrijden.
  • VLOOIEN BIJTEN ALTIJD! Het is een fabeltje dat er middelen bestaan die zelfs het bijten van vlooien voorkomen. Vlooien springen op uw dier en bijten meteen. Zeker een hond of kat met vlooienallergie moet dus consequent behandeld worden om besmetting in huis tot een minimum te beperken.