Tip: Gebitsproblemen voorkomen

Wat u zelf kunt proberen

Er zijn duizenden middelen op de markt die gebitsproblemen zouden moeten voorkomen. Er zijn echter maar enkele middelen waar wij goede ervaringen mee hebben. De beste handeling om gebitsproblemen te voorkomen is simpel: tandenpoetsen.

Tandenpoetsen?

Veel mensen zien tandenpoetsen niet zitten. De hond heeft het nooit geleerd en katten zijn er niet van gediend. Toch is het zeker voor de hond makkelijk aan te leren.

Belangrijk: gebruik nooit een volwassen tandenborstel, altijd een borstel speciaal voor de hond of een kindertandenborstel. Gebruik ook nooit tandpasta voor de mens, er is speciale tandpasta voor hond.Het doel van het tandenpoetsen is tandplak verwijderen.

U kunt het beste zo vroeg mogelijk beginnen. Als u begint als u pup tussen de acht en twaalf weken oud is, zal hij/zij dit als normaal aanleren. Indien u begint na een leeftijd van twaalf weken, zit de pup al in de tweede socialisatiefase (angstfase). De pup zal het tandenpoetsen eng vinden en het zeker niet waarderen, dit is natuurlijk ook erg afhankelijk van het karakter van de hond.

Er zijn meerdere hulpmiddelen op de markt om een hond, ouder dan twaalf weken, het tandenpoetsen aan te leren. Een veel gebruikte is hondentandpasta met een smaakje (bijvoorbeeld kipsmaak). De hond vindt het lekker en zal in de loop van tijd als beloning kunnen gaan zien.

Sterk klevende tandpasta

Een ander veel gebruikte tandpasta is de sterk klevende tandpasta. U smeert de pasta op de tanden en kiezen. De hond of kat zal met zijn tong de kleverige pasta moeten verwijderen. De dieren zijn hierdoor bezig met het zelf verwijderen van tandplak.

Poeder

We hebben ook veel ervaring met een speciale poeder. U strooit een theelepeltje over de voeding. De slechte adem wordt minder na drie à zes weken. In tweede instantie verweekt de bestaande tandplak en kan de zachter geworden tandsteen gemakkelijker verwijderd worden.

Voeding

Van de vele soorten gebitssnoepjes en gebitsvoeding is er eigenlijk maar één waar wij duidelijk goede ervaringen mee hebben. Het zijn grote brokken met een bepaalde structuur. Een normale brok verpulvert of splijt na enkele kauwen, deze brokken niet. Ze vouwen zich als het ware om de tand heen, waardoor het de tandplak verwijderd en het tandvlees masseert. Een soort tandenborstelwerking. Ook zitten er allerlei enzymen in die de tandplak, de aanmaak van tandsteen en slechte adem verminderen. Let wel op: deze brokken genezen niet, maar verminderen verslechtering.

Ons advies is dan eerst het gebit laten reinigen en daarna starten met goed onderhoud van het gebit.

De brokken zijn nu ruim twaalf jaar op de markt. Als wij ze vergelijken met honden en katten die de brokken iedere dag krijgen en dieren die iedere dag een gebitssnoepje krijgen, is er een groot verschil. De honden en katten die de snoepjes (diverse soorten en merken) kregen, hadden een aanzienlijk slechter gebit en moesten meerdere behandelingen ondergaan gedurende hun hele leven.

Bovenstaande middelen zijn allemaal verkrijgbaar of te bestellen op onze praktijk.

LET OP: Bij alle bovenstaande middelen geld dat ze werken om tandsteen te voorkomen! Indien uw hond of kat al last heeft van tandsteen dan adviseren wij eerst het gebit te laten reinigen. Hierna zal u met bovenstaande middelen het gebit kunnen onderhouden en nieuwe aanmaak van tandsteen voorkomen of vertragen.