Honden en vuurwerkangst

Samen een gezellig oudjaar

De jaarwisseling komt steeds dichter bij. Sommige huisdieren reageren heel heftig op de knallen. Veel eigenaren bedenken pas in de laatste weken van december dat hun huisdier last heeft van vuurwerkangst. Dit is erg jammer, want dan valt er niets meer te doen door middel van gedragstherapie. Symptoombestrijding is op dat moment nog maar de enige mogelijkheid.

Hoe ontstaat vuurwerkangst?

De belangrijkste reden waarom de huisdieren zo angstig zijn is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Ze worden getroost, ze krijgen een beloning of er wordt steeds op ze gelet als ze schrikken. Zo leren ze dat het heel terecht is dat ze bang zijn, want dan worden ze voor hun angst beloond, door middel van aandacht. Soms wordt het gedrag van kwaad tot erger en worden ze ook bang voor onweer, luchtballonnen, helikopters, het piepje van de magnetron etc.

Bang of niet?

Let op dat honden goede acteurs kunnen zijn. Ze hebben ontdekt dat als ze angstig gedrag vertonen, ze aandacht krijgen, getroost worden of ze hoeven lekker niet naar buiten. Als u wilt weten of uw hond echt angstig is, let dan op zijn of haar houding en gedrag: een echt bange hond heeft zijn oren naar beneden, houdt de staart zo laag mogelijk en wil op dat moment absoluut geen koekje.

Training

U kunt ook zelf een vuurwerkcursus beginnen met uw hond. Er zijn tegenwoordig cd's te koop met vuurwerkgeluiden (www.breakthechain.nl subcategorie media). Zet dit geluid eerst op een sterkte die de hond niet eng vindt en beloon het niet bang zijn door een spelletje met hem te spelen. Zo kunt u een koppeling leggen tussen de onaangename geluiden en het leuke spel. Als dit goed gaat, zet dan het geluid iets harder, maar ga vooral niet te snel. Voor het grootste succes kunt u het beste twee maanden voor de jaarwisseling beginnen.

Tips

  • Zet de radio vaak aan
  • Leid de hond af, ook tijdens het uitlaten, met een speeltje-met-geluid zodra hij angstig gedrag vertoont; zo leert hij om op u te letten en niet op zijn omgeving.
  • Beloon de hond voor het niet bang zijn, negeer het bang zijn.
  • Laat een angstige hond uitsluitend aan de riem uit.

Medische mogelijkheid

Mocht de training niet werken of heeft u een hond die al jaren lang vuurwerkangst heeft, dan hebben wij diverse medicijnen die uw hond wat rustiger houden. U kunt aan de balie meer informatie vragen over deze medicijnen, al is het natuurlijk altijd beter om het probleem zonder medicijnen op te lossen.

Tot slot

Als er dus iets moet veranderen, is het meestal het gedrag van de eigenaar als de hond schrikt. Het beste is, om helemaal niet op de hond te letten en gewoon door te gaan met waar u mee bezig bent. Dit valt niet mee en lost het probleem niet op korte termijn op, maar wel verstandig om er mee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk. Veel succes met uw huisdieren en een goede jaarwisseling!