Chocolade, giftig of niet?

Let op uw huisvriend tijdens de feestdagen

Ja, chocolade is voor honden en katten gevaarlijk. Dit wordt verooraakt door het basisingredient cacao dat twee giftige alkaloïden, theobromide en cafeïne, bevat. Alle chocolade bevat een bepaalde hoeveelheid cacao. In pure chocola zit de meeste cacao en in witte chocolade het minst. Let ook op de chocomelpoeder.

Kleine beetjes zijn al gevaarlijk

Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. De afbraak van theobromide bij hond en kat is heel traag en is pas na circa zes dagen compleet. Dit zorgt ervoor dat ook honden die vaak kleine beetjes chocolade eten in de problemen kunnen komen. Er vindt dan "stapeling" plaats van theobromide.

Aangezien honden de neiging hebben alles te eten, zie je bij honden vaker een chocoladevergiftiging dan bij katten. Vooral voor puppy's en kittens zijn deze stoffen erg gevaarlijk.

Symptomen

De eerste verschijnselen treden meestal na vier tot twaalf uur op. De hond wordt onrustig, drinkt en plast veel en kan gaan braken en/of diarree krijgen. Het is mogelijk dat de hond gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt. Bij een zware vergiftiging leidt het tot hartritme stoornissen en kan de hond in coma raken. Vooral oudere honden kunnen hieraan komen te overlijden. Als een drachtige hond teveel chocolade eet kunnen de ongeboren pups de gifstoffen via de placenta opnemen en aan een te hoge dosis sterven.

Welke dosis theobromide is giftig?

Of een hond verschijnselen gaat vertonen van het eten van chocolade is afhankelijk van het gewicht van het dier, het type chocolade en natuurlijk de hoeveelheid die ze opeten. Lichtere hondjes krijgen eerder een toxische hoeveelheid theobromide binnen dan zwaardere honden. Een dosis van 100-150 mg theobromide per kg lichaamsgewicht kan al problemen geven. Ter indicatie:

  • Pure chocolade bevat 15 mg per gram chocolade,
  • Melkchocolade bevat 1.5-3.3 mg per gram chocolade,
  • Cacaopoeder bevat 5-21 mg theobromide per gram.

Een voorbeeld: 200 gram pure chocolade - vergelijkbaar met een reep - kan zelfs voor een hond van 30 kg al dodelijk zijn!

Behandeling

Er is geen antidoot (antigif) bekend tegen theobromide. Dus de behandeling is symptomatisch. We proberen in te schatten hoeveel theobromide uw dier binnen heeft gekregen. Probeer uw hond niet te laten braken door middel van zout achter op de tong. Dit werd vroeger geadviseerd, maar inmiddels zijn er meerdere gevallen van zoutvergiftiging bekend door deze handelswijze. Op de praktijk beschikken wij over een injectie die braken opwekt, deze is niet schadelijk.

Voorkomen is beter dan genezen

U kunt het beste chocoladevergiftiging voorkomen door geen chocolade onbeheerd in huis te laten staan, helaas lukt dit niet altijd. Heeft u het vermoeden dat uw hond of kat chocolade heeft gegeten, neem dan altijd even contact met ons op. De behandeling van vergiftigingen is maatwerk. Overleg met de dierenartsenpraktijk is noodzakelijk: 0113-31 30 50.