Huisdieren & pijnstillers

Is gewone paracetamol geschikt voor huisdieren...

Humane pijnstillers en huisdieren

Paracetamol, Ibuprofen, Aspirine, deze humane pijnstillers zijn makkelijk te verkrijgen om de hoek bij de apotheek, drogist of zelfs supermarkt. Niet verwonderlijk krijgen wij in onze dierenartsenpraktijk daarom regelmatig de vraag of deze middelen bij honden of katten die pijnlijden ook mogen worden gegeven. Kan ik mijn kat paracetamol geven? Of een ibuprofen voor de hond?

Antwoord

Nee, niet doen! Paracetamol, aspirine of ibuprofen kunnen niet zomaar bij de hond of kat gebruikt worden als pijnstiller. Dit kan gevaarlijk zijn voor uw hond of kat. Ook andere middelen op recept verkrijgbaar zijn niet geschikt voor uw hond of kat. Voor dieren zijn er pijnstillers ontwikkeld die veel beter werken, en die ook zorgvuldig getest zijn op veiligheid. Heeft uw dier pijn, overleg dan met uw dierenarts over de meest geschikte pijnstiller.

Mogelijke vergiftiging

Heeft uw hond, kat of ander huisdier in een onbewaakt moment toch medicijnen voor de mens gegeten of gedronken? Neem dan altijd met spoed contact op met uw dierenarts. Er kan sprake zijn van een vergiftiging.

Welke medicijnen zijn gevaarlijk voor uw huisdier?

  • Paracetamol (Para-acetylaminofenol), beter bekend als paracetamol, kinderparacetamol
  • Acetylsalicylzuur, beter bekend; als Aspirine
  • Ibuprofen (iso-butyl-propanoic-phenolic acid), beter bekend als; Aleve, naproxen, Advil, Brufen, Dolofin, Ibruphar, Motrin, Nuprin en Nurofen

Let op, bovenstaande lijst bevat slecht enkele voorbeelden. De lijst is dus niet compleet. Bij twijfel neemt u het best direct contact op met uw dierenarts. T: 0113 - 33 01 15